Kies uw land:

NederlandNederland

Kies uw land:

PROTEQ
search

Eigenschappen

Hier vindt u informatie over de belangrijkste eigenschappen van de veiligheidsschoenen uit het AboutBlu assortiment. Deze informatie zal u helpen de juiste veiligheidsschoen te kiezen voor uw specifieke werksituatie.

We werken enkel met hoogwaardige materialen die bijdragen aan de duurzaamheid en het comfort van de schoen. Vaak hebt u de keuze tussen verschillende materialen, die allemaal aan de hoogste eisen voldoen, maar elk hun specifieke eigenschappen en voordelen bezitten.

Zool

De zool is een belangrijk onderdeel van een veiligheidsschoen. De loopzolen van de schoenen uit het AboutBlu assortiment hebben een innovatief profiel met antislip voor de ultieme grip. Ze zijn licht, zeer elastisch en daardoor zo goed als onbreekbaar. Ze zijn bestand tegen zowel hitte (kort contact), olie als brandstof. De loopzolen van de schoenen uit ons gamma zijn vervaardigd uit slijtvast niet-markerend rubber, PU of TPU materiaal.

 • Loopzolen uit slijtvast rubber zijn uiterst stevig en hittebestendig bij kort contact tot ca. 300 °C, bieden bescherming tegen penetratie van scherpe voorwerpen en zijn bestand tegen brandstof, olie en chemicaliën.
 • PU (polyurethaan) is een materiaal dat zorgt voor een stevige grip en een hoge duurzaamheid. Deze loopzolen zijn slijtvast en hittebestendig bij kort contact tot ca. 130 °C. Net zoals rubberen zolen zijn deze bestand tegen olie en brandstof. Het grote voordeel van PU zolen ten opzichte van rubberen zolen is dat ze veel lichter, bijzonder soepel en dus comfortabeler zijn.
 • TPU (thermoplastisch polyurethaan) heeft zeer hoge elastische en slijtvaste eigenschappen. Deze loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als PU zolen maar met een nog betere slijtvastheid.

Voering

De voering van een schoen is belangrijk, niet alleen voor het draagcomfort, maar vooral om vocht van binnenuit te absorberen. Het zorgt er o.a. voor dat transpiratievocht opgenomen wordt zonder dat vocht van buitenaf kan binnendringen. Daarnaast maakt de voering de schoen ook ademend. De voering van de schoenen uit het Proteq assortiment is duurzaam en bestand tegen slijtage en scheuren. Ze bestaat uit leder of textiel (bijvoorbeeld Plasmafeel® of ThinsulateTM), die elk hun voordelen hebben: 

 • Leder is erg comfortabel en duurzaam
 • Textiel heeft nog een hogere vochtopname dan leder
  - Plasmafeel® is zeer duurzaam en bijgevolg ook erg slijtvast. Bekend voor een groot ademend vermogen en onmiddellijke vochtopname, waardoor uw voeten steeds droog en koel blijven
  - Thinsulate voering heeft een uitstekende isolerende waarde: het helpt uw voeten warm te houden wanneer het koud is buiten en in de zomer wordt de hitte van buitenaf geweerd, waardoor uw voeten steeds aangenaam fris blijven

Veiligheidsneus

Een veiligheidsneus is een voorwaarde voor een schoen om als veiligheidsschoen (“S” = Safety) beschouwd te worden. Ze beschermt uw tenen tegen een impact tot 200 Joule.

De beschermende neus kan vervaardigd zijn uit staal, composiet (kunststof) of aluminium. De veiligheidsneus beschermt uw tenen uitstekend tegen de gevaren waarmee u op uw werkplek geconfronteerd wordt.

 • De stalen veiligheidsneus is een klassieker. Stalen veiligheidsneuzen bieden een betere bescherming tegen een directe impact dan composiet neuzen en zijn voordeliger.
 • Het grootste voordeel van composiet is dat het een stuk lichter is dan staal. Dit maakt schoenen met een veiligheidsneus uit composiet veel comfortabeler, zodat u zelfs niet eens merkt dat u veiligheidsschoenen draagt. Bovendien geleidt composiet niet, wat een groot voordeel is indien u met elektriciteit werkt. Dit geldt niet enkel voor elektriciteit, maar ook voor warmte/koude, waardoor uw voeten in de winter warm en in de zomer fris blijven. Composiet is ook niet-magnetisch, wat handig is als u op plaatsen werkt waar u geregeld detectiepoortjes moet passeren.

Bovenmateriaal

Het bovenmateriaal van de schoen is het deel dat blootgesteld wordt aan de gevaren op de werkplek en dus heel wat te verduren krijgt. Het kan vervaardigd worden uit verschillende materialen, die elk hun voordelen hebben:

 • Leder wordt al eeuwenlang gebruikt omwille van zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Daarnaast geeft het de schoen een stevige, robuuste indruk
 • Het voordeel van textiel is dat het lichter en elastischer is dan leder, wat de schoen flexibeler en dus comfortabeler maakt. Verder maakt textiel de schoen ook ademend. 
 • Synthetisch materiaal (microfiber) is waterafstotend, anti-bacterieel en gemakkelijk afwasbaar.
 • Rubber en PVC zijn waterdicht om uw voeten droog te houden. 

Veiligheidstussenzool

Een veiligheidstussenzool beschermt de onderkant van de voeten tegen penetratie van scherpe voorwerpen zoals spijkers en glasscherven. Veiligheidstussenzolen zijn tegenwoordig zo gemaakt dat ze nauwelijks invloed hebben op het loopcomfort. De veiligheidstussenzool kan uit staal of synthetisch materiaal vervaardigd zijn:

 • De traditionele stalen veiligheidstussenzool is iets meer bestand tegen penetratie. 
 • Het grote voordeel van synthetische veiligheidstussenzolen is dat ze een stuk lichter en dus comfortabeler zijn.