Kies uw land:

NederlandNederland

Kies uw land:

PROTEQ
search

Onderhoud

Om de levensduur van uw schoenen te verlengen is het belangrijk dat u ze goed onderhoudt. Hieronder vindt u enkele tips die u zullen helpen om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan:

1. NIEUWE SCHOENEN MOETEN VOOR GEBRUIK GEBORSTELD, GEPOLIJST EN WATERBESTENDIG GEMAAKT WORDEN

 • Begin met het borstelen van uw schoenen met behulp van een schoenborstel.
 • Kies voor een neutrale schoensmeer of een schoensmeer die past bij de kleur van uw schoenen. Breng een dunne, gelijkmatige laag aan. Gebruik een doek, een borstel of zelfs een nylon kous om de schoensmeer gelijkmatig te verdelen. Gun de schoensmeer de tijd om echt in het leder te dringen.
 • Borstel uw schoenen opnieuw.
 • Gebruik geen schoensmeer als uw schoenen suède of nubuck leder bevatten, gebruik in dat geval enkel een suède borstel.
 • Maak uw schoenen waterproof met behulp van een waterproof spray of crème voor lederen schoenen. Besteed in het bijzonder aandacht aan de naden en randen.
 • Veeg overtollige schoensmeer weg en borstel het oppervlak.
 • Gebruik voor extra glans een glanzende schoensmeer die overeenkomt met de kleur van uw schoenen.

De schoenen zijn enkel gepolijst voor ze de fabriek verlaten. Om de levensduur van uw schoenen te verlengen is het aangeraden om uw schoenen elke week te borstelen en in te smeren en ze geregeld in te spuiten met een waterbestendige spray.

2. ONZE SCHOENEN MOGEN NIET IN DE WASMACHINE GEWASSEN WORDEN, DAT DROOGT HET LEDER UIT EN ZORGT ERVOOR DAT HET KRIMPT

Indien u de schoenen wenst te verfrissen, bestaat er een simpele maar efficiënte truc:

 • Verwijder eenvoudig de binnenzolen en was ze in de wasmachine op 40 graden. Steek ze niet in de droogkast, maar leg ze gewoon op de radiator om te drogen.
 • Het oppervlak van de schoen kan eenvoudig gereinigd worden met een vochtige doek en een milde zeep indien noodzakelijk. Gebruik nooit aceton of andere oplosmiddelen. Gebruik een oude tandenborstel voor de spleten in de zool.
 • Gebruik een suède gom om vlekken in suède/ nubuck te verwijderen. Gebruik eenmaal de schoenen schoongemaakt zijn een suède spray om ze op te frissen. Indien de schoenen heel vuil zijn, kunt u een suède shampoo gebruiken.

3. INDIEN UW SCHOENEN BLOOTGESTELD WORDEN AAN BARRE EN NATTE OMGEVINGEN, RADEN WE U AAN OM LEDERVET TE GEBRUIKEN 

Dit zorgt ervoor dat ze langer meegaan en soepel en waterbestendig blijven. Doe dit geregeld. Vooral tijdens de wintermaanden als uw schoenen blootgesteld worden aan sneeuw en modder is dit bijzonder belangrijk.

Hoe beter u uw schoenen onderhoudt, hoe langer ze zullen meegaan!

4. INDIEN UW SCHOENEN NAT ZIJN WANNEER U ZE UITDOET, DIENT U ZE AF TE VEGEN MET EEN VOCHTIGE DOEK

 • Laat ze op kamertemperatuur drogen. Indien ze te snel drogen bestaat het risico dat het leder zal uitdrogen en kraken.
 • Als ze volledig droog zijn, dient u ze opnieuw te borstelen, te polijsten en waterbestendig te maken.

5. BESCHERMDE HIEL

Gebruik altijd een schoenlepel als u uw schoenen aandoet en maak altijd de veters en riempjes los voordat u ze uitdoet. Op deze manier voorkomt u dat er op de hiel getrapt wordt en dat die bijgevolg verslijt.

6. ONZE ZOLEN ZIJN GEMAAKT VAN RUBBER EN PU (POLYURETHAAN)

 • Dit is een materiaal dat na een tijdje veroudert. Dit verouderingsproces is iets waar we als fabrikant rekening mee moeten houden aangezien we bij de vervaardiging van onze producten een bepaalde verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van het milieu.
 • Net zoals bij een uitgedroogd elastiekje of een oude autoband, treedt dit verouderingsproces sneller in werking wanneer het product niet wordt gebruikt. Het rubber wordt stijf en zal eerder barsten of zelfs verkruimelen. Dit is dus eigenlijk een veel sneller proces als de schoenen niet gedragen worden dan als het materiaal mag “werken”. Hoe u uw schoenen opbergt heeft ook een effect op het verouderingsproces. Zo is het af te raden om uw schoenen in direct zonlicht of in schommelende temperaturen te bewaren.
 • PU is erg duurzaam, licht en schokabsorberend en producten gemaakt met PU hebben een hoge levensduur en zijn erg comfortabel. We raden aan om uw schoenen op kamertemperatuur te bewaren en geregeld te dragen om te vermijden dat ze kapot gaan door niet-gebruik.