Kies uw land:

NederlandNederland

Kies uw land:

PROTEQ
search

De risico’s en gevaren die met laswerk gepaard gaan

Bij alle laswerkzaamheden bestaat er een constant risico voor de lasser en voor diegenen die zich in zijn directe omgeving bevinden (assistentlasser, collega’s en iedereen in de buurt van de lastoepassing). Door de juiste bescherming te dragen kan het lasproces zonder gevaar worden uitgevoerd, vooropgesteld dat de lasser de verschillende soorten risico’s kent alsmede de lichaamsdelen die dienen te worden beschermd.

Het gebruik van lastechnieken veroorzaakt doorgaans de volgende gevaren:

  • ULTRAVIOLET STRALING (100-400 Nm)
    In het menselijk oog veroorzaakt dit wat de lasserflits wordt genoemd (fotokeratosen). Dat is zeer pijnlijk en resulteert doorgaans in tijdelijke werkonbekwaamheid. Daarnaast kan ultraviolet straling onomkeerbare staar tot gevolg hebben. Het kan de huid irriteren en brandwonden veroorzaken of zelfs kanker.
  • INFRAROODSTRALING
    Intens infrarood en zichtbaar licht kan permanente schade veroorzaken, zoals verbranding van het netvlies of andere letsels. In alle gevallen kan een hoge intensiteit van infrarood en zichtbaar licht ook pijnlijke en rode ogen veroorzaken (oogvermoeidheid).

De juiste lasmaskers of lasbrillen moeten systematisch worden gedragen ongeacht het gebruikte proces en moeten voldoen aan de geldende richtlijnen.